نخستین نشست مشترک بررسی مشکلات نیروگاههای تولیدپراکنده با حضور نمایندگان منتخب این نیروگاهها و نمایندگان شرکتهای توانیر و برق منطقهای یزد به صورت ویدیو کنفرانسی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت برق منطقهای یزد، در این نشست که با حضور احسان ذبیح زاده مجری طرح تولید پراکنده و انرژیهای نو در شرکت توانیر، احمد کردستانی معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقهای یزد، حسین زارعی مجری طرح تولید پراکنده این شرکت و سیدحسن علوی نماینده نیروگاههای مقیاس کوچک در اتاق بازرگانی در استان یزد برگزار شد؛ چالشها و مشکلات پیش روی نیروگاههای تولید پراکنده مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای این نشست معاون برنامهریزی شرکت برق منطقهای یزد، با اشاره به اهمیت بالای برگزاری این جلسات به منظور طرح مستقیم مسائل و مشکلات نیروگاههای مقیاس کوچک توسط نمایندگان این صنعت، خاطرنشان کرد: در جلسات بررسی مسائل سرمایهگذاران نیروگاههای تولیدپراکنده درخواستها و مشکلات به طور مستقیم مطرح و شنیده می شود و این موضوع باعث شفافیت موارد، جستجوی راهکارها و رفع تدریجی مشکلات و افزایش رضایتمندی سرمایه گذاران این حوزه خواهد شد.
وی مجموع ظرفیت قراردادهای منعقدشده در محدوده استان یزد را ۲۴۴ مگاوات دانست که در قالب ۲۷ قرارداد عقد شده و افزود: در حال حاضر ۱۹ نیروگاه با مجموع ظرفیت ۱۶۷ مگاوات در حال بهره برداری بوده و قرارداد تضمینی ۳ نیروگاه با مجموع ظرفیت ۴۶ مگاوات به پایان رسیده است و دارای قرارداد مصوبه ۳۲۹ هستند.
معاون برنامه ریزی و تحقیقات شرکت برق منطقهای یزد تصریح کرد: بخش نظارت بر قراردادهای خرید تضمینی در طول دوره احداث و بهره برداری، در خصوص تعیین روشهای مناسب اقدام دستگاه نظارت نیاز به هماهنگی و همفکری با توانیر دارد.
سید حسن علوی یکی از نخستین فعالان این حوزه و نماینده نیروگاههای مقیاس کوچک در اتاق بازرگانی در استان یزد، نیز اساسیترین مسائل پیش روی این صنعت را اعمال ضرایب بهرهبرداری ساعتی در قراردادهای خرید تضمینی، تاخیر در پرداختها که سبب ایجاد مشکل در تامین قطعات به منظور اورهال مولدها شده و عدم مشارکت حداکثری نیروگاه در زمان پیک و استفاده از ضرایب ساعتی این بازه خواهد شد دانست.
وی افزود: نرخ خرید، عدم امکان بهره برداری از نیروگاهها در ۸ ماه از سال پس از اتمام دوره خرید تضمینی، عدم تناسب نرخ خرید با افزایش هزینههای بهره برداری نیروگاه ناشی از تغییرات نرخ ارز و اصلاح نگاه سرمایهگذاری به نیروگاههای مقیاس کوچک صرفا برای یک دوره پنج ساله از دیگر مشکلات و چالشهای پیش روی نیروگاههای تولید پراکنده است.
در ادامه این نشست نیز مجری طرح تولید پراکنده و انرژیهای نو شرکت توانیر برگزاری این جلسات به منظور طرح مسائل و سیاستهای کلی تاثیر گذار در تصمیم گیریها را امری مهم برشمرد در تشریح اقدامات انجامشده افزود: افزایش ۳۲ درصدی نرخ خرید مصوبه ۳۲۹ در سال جاری نسبت به سال گذشته از اقدامات انجام شده در این حوزه بود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه تصمیمگیری در خصوص نرخ خرید در حوزه اختیارات وزارت نیرو و هیئت تنظیم بازار برق است، مقرر شده است تا برای دوره بعد از خرید تضمینی رابطهای شامل عوامل موثر بر نرخ خرید پیشنهاد شده تا پس از بررسی هیئت تنظیم، تصویب شده و نرخ سالیانه بر اساس آن محاسبه شود.
ذبیح زاده با اشاره به حذف شرط موافقت مرکز دیسپاچینگ برای تولید نیروگاه در سایر ایام سال در مصوبه ۳۲۹ هیئت تنظیم بازار برق عنوان کرد: امکان فروش انرژی از طریق قراردادهای دوجانبه با متوسط نرخ ماهانه بازار رقابتی در سال قبل توسط مدیریت شبکه برق لحاظ شده و پیش نویس قراردادهای دو جانبه مولدهای مقیاس کوچک در حال تهیه است.
وی ضمن بیان اینکه پیشنهاد حضور نیروگاههای مقیاس کوچک در بورس انرژی و همچنین کاهش تفاوتهای نرخ خرید در قراردادهای منعقد شده در طول برنامه پنجم و ششم توسعه از سوی شرکت توانیر مطرح شده عنوان کرد: مکاتباتی در این خصوص انجام شده است و پیگیری این موارد در دست اقدام است.
همچنین اهمیت بالای نظارت بر قراردادها مطابق تعهدات نیروگاه، از دوره پیشبرد و احداث تا موارد مرتبط با بهرهبرداری شامل میزان تولید و…، که توسط شرکتهای برق منطقهای و توزیع نیروی برق باید صورت پذیرد، نیز از دیگر مباحث مطرح شده توسط مجری طرح تولید پراکنده و انرژیهای نو شرکت توانیر بود.